Home » Mijn boek » Blogs

Kindpijn

Wat is kindpijn? Dat is de pijn uit je jeugd waarin je je eenzaam, verlaten, niet gehoord of niet gezien, onzeker, onveilig voelde...

Lees meer »

Het is wat het is?

Het is wat het is ... Dit is de meest voorkomende opmerking als het gaat om het negeren of onderdrukken van emoties. 'Het is wat het is' gaat niet om het accepteren van situaties, maar om het accepteren/toelaten van emoties. Ik heb dit vroeger veel gezegd over situaties en daarmee kropte ik dus alles op wat ik bij zo'n situatie voelde. Dat resulteerde in onrust, onbehagen, vermoeidheid, allergieën, chronische hoestbuien en andere ongemakken. Gelukkig dat het leven mij elke keer de spiegel voorhield, waardoor ik flink werd aangespoord om toch mijn emoties naar boven te laten komen. En daarna pas geldt: het is wat het is ... Dus word je ervan bewust als je dit bijvoorbeeld ook zegt tegen je kinderen, je omgeving ... Luister je dan echt naar ze? Geef je ze de ruimte om ergens emotioneel over te zijn? En kijk dan nog bij jezelf wat je aan emoties en bijbehorende gedachten wegstopt. Het leven is er niet om ons dwars te zitten, maar om ons te helpen onszelf te verlichten.

Lees meer »

Alles is goed

Alles is goed. Maak je geen zorgen over deze wereld; er is niks mis mee. En maak je geen zorgen om anderen. Je maakt je meer zorgen om hen dan om henzelf. Je hoeft mensen niet tegen het leven te beschermen; laat ze gewoon hun eigen ervaringen beleven terwijl jij je aandacht richt op de ervaringen die je zelf beleeft. Liefs, Esther (Abraham en Jerry)

Lees meer »

Waarom gebeurt het mij?

Als je 'Waarom gebeurt het mij?' verandert in 'Wat wil het mij zeggen/leren?' dan vinden er grote veranderingen in jezelf plaats! Niets wat er gebeurt in je leven zoals ziekte, lijden, afscheid nemen, gebrek, etc. is bedoeld om jou stuk te maken of naar beneden te halen, al voelt dat soms wel zo. Achteraf zie je vaak pas in dat het slechtste in feite het beste was wat je kon gebeuren... Het kan dus een stuk makkelijker zijn om liefdevol naar jezelf en anders te kijken naar het leven en wat het jou brengt.

Lees meer »

Het gaat vanzelf wel over ...

"HET GAAT VANZELF WEL OVER ..."Ik hoor deze zin heel vaak om mij heen. Wat doe je eigenlijk als je deze zin steeds zegt? Je vindt het in ieder geval niet fijn wat je nu voelt, want anders zou je dat niet zeggen. Je ontvlucht eigenlijk het moment, in de hoop dat het snel beter wordt. Je geeft jezelf dus niet of onvoldoende gelegenheid om even stil te staan bij wat je voelt. Dan gaat het dus niet over, want als je geen aandacht geeft aan wat je voelt, houd je het vervelende gevoel in stand of neemt het zelfs toe. En als het wel even 'over' is, komt het zeker weer terug, net zolang totdat je het wel aandacht geeft. Dat is wat je ervan mag leren. Dus als je wilt dat bepaalde emoties overgaan, stap dan meteen die emoties in en doorvoel ze onvoorwaardelijk zonder te oordelen of verklaringen daarvoor te zoeken.

Lees meer »

Houd van je gedachten

Houd van je gedachten Vaak worden gedachten niet als oké gezien! Ze storen ons, we kunnen ons niet concentreren op wat we aan het doen zijn, ze maken ons gek en ze vermoeien ons. Dus doen we er alles aan om ze kwijt te raken door steeds te proberen ons hoofd leeg te maken. En daar begint de weerstand, wat betekent dat je juist in stand houdt wat je niet wilt. Waar je tegen vecht, groeit. Daarnaast wordt je hoofd nog actiever en is het erg vermoeiend om de hele tijd in de weerstand te zitten. Het is veel gemakkelijker om je gedachten te observeren zonder te oordelen en er niets mee te doen. Laat ze gewoon zijn, het zijn maar gedachten. Of speel ermee en beëindig elke gedachte door 'punt' te zeggen en de volgende gedachte op te roepen en dan weer 'punt' te zeggen. Kijk dan wat er gebeurt. Dus vertel je gedachten niet meer om weg te gaan. Het gaat erom dat je niet meer tegen jezelf vecht, inclusief je gedachten. Vind vrede in jezelf.

Lees meer »