Angst ...

Gepubliceerd op 25 september 2021 om 22:29
Bijgaand plaatje zegt dat je kunt kiezen uit twee mogelijkheden, maar is dat eigenlijk wel zo?
Mijn ervaring is dat beide mogelijkheden van pas komen. Dus 'forget everything and run' (vergeet alles en ren) is prima. Angst zorgt er inderdaad voor dat je direct uit je hoofd gaat en dat overleving alles is wat telt. Je kunt het dan op een lopen zetten (flight), gaan vechten (fight) of verstarren (freeze). Dit zijn inderdaad de overlevingsmechanismes.
In een sessie met mensen met grote angsten laat ik deze mechanismes helemaal toe! Als iemand wil vluchten (flight) tijdens een sessie, dan zeg ik dat dit mag en datzelfde geldt voor freeze en fight.
Ik maak dan de vergelijking met een hert dat op de vlucht slaat voor een roofdier. Door de angst vliegt het hert er vandoor. Hij spant zijn spieren aan en rent zolang als hij kan, totdat de spanning (angst) uit zijn lichaam is verdwenen. En vervolgens gaat hij weer rustig grazen.
Wij, als mensen, doen dat niet (meer). Als eerste omdat we niet meer leren zo te handelen als het hert, ten tweede omdat de angsten snel worden onderbroken door de ratio ('ach zo erg is het toch niet?' of 'ik moet me niet zo aanstellen', etc.).
Doordat dit mechanisme wordt onderbroken blijven de angsten en de adrenaline in het lijf zitten. Elke keer als er weer iets angstigs gebeurt in het leven van die persoon, komt weer één van de overlevingsmechanismes naar boven.
Stimuleer die mechanismes in een sessie zodanig dat ze volledig worden doorvoeld en afgerond, net zoals het hert dat doet. Dan pas zullen de angsten weggaan en kunnen mensen door met hun leven.
Dus de tweede keuze: face everything and rise (ga je angsten in en sta op) is net zo goed van toepassing.
In een sessie pas ik dus beide toe.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.